Manşet

GÜNDEM MUSTAFA BALBAY

GÜNDEM  MUSTAFA BALBAY
TARİH:16 EKİM 2016 Yorumlar (1)
GÜNDEM 
MUSTAFA BALBAY
 
LOZAN'DA BAŞARISIZLIK
MUSUL'DA BÜYÜK ROL
 
 
Dünden başlayıp bugün de devam eden haber başlıklarından biri şu: Lozan başarısız geçti!

Kısa bir süre önce çaresizlikten kaynaklanan bir gündem tıkanıklığıyla yeniden ısıtılmak istenen "Lozan zafer değildi" saçmalığı belleklerden silinmediği için ister istemez bu başlığı görünce gülümsedik!

Haber tarihteki, Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedi Lozan Antlaşması ile değil, günümüz Suriye sorunu ile ilgiliydi.
İsviçre'nin güzel dağ şehri Lozan'da buluşan ABD, Rusya dışişleri bakanları ile aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Suriye'ye komşu ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının ardından şu açıklama yapıldı:

"Somut bir sonuç çıkmadı."

5 saat süren toplantıda Türkiye hiç değilse ateşkesin kalıcılığıyla ilgili ilerleme sağlanmasını istedi, o da olmadı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lozan kentinde diplomasinin hiç de kolay bir yol olmadığını bir kez daha görmüş oldu. 

Lozan'dan bu haberler gelirken bu sabah da Suriye'den AA kaynaklı olarak şu son dakika düştü:

Suriye'nin kuzeyindeki Dabık kasabası IŞİD’in elinden alındı ve TSK desteğindeki Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) eline geçti.
Kasaba düşmüş görünüyor ama IŞİD'in kıyamet kopacak dediği savaşın bu olmadığı biliniyor. Dabık, Arapça "kıyamet" anlamına geliyor. 

24 Ağustos günü Türkiye'nin başlattığı Suriye operasyonunun 54. günündeyiz. Sürekli başarılı bir şekilde ilerliyoruz ama en çok bir haftada temizlenecek dediğimiz Suriye'de bataklık derinleşiyor.
 
***
 
Musul, Suriye'deki gelişmelerle atbaşı gidiyor. Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul, şu anda IŞİD'in elinde. Dün gece ABD ve Fransa havadan IŞİD hedeflerini vurdu. 

Kamuoyuna açıklanan plan şu:

Üç aşamalı hareket edilecek. Birinci aşama Musul'u kuşatmak, ikincisi çemberi daraltmak, üçüncüsü büyük harekât düzenlemek.

Bunun Türkçesi şu:

Asıl sorun Musul'u IŞİD'den temizlemek değil, sonrasında Musul'a kimin hakim olacağına karar vermek.
ABD'nin IŞİD'le mücadeleden sorumlu özel temsilcisi Mcgurk şu açıklamayı yaptı:
"Musul'a büyük operasyonun ne zaman başlayacağına Irak merkezi yönetimi karar verecek."

Bunun da Türkçesi şu:

Musul'u temizleme işinde bir sorun çıkarsa, insani krizler gündeme gelirse bu kararı Irak'ın verdiği söylenecek.

İşte bu dengelerin ortasında Türkiye de rol istiyor. Musul'a ABD'nin başını çektiği operasyonda yer almak için her şeyi zorluyor. ABD de bunu istemediğini Irak Başbakanı İbadi'ye söyletiyor. Erdoğan da İbadi'ye ağır sözler söyleyip ağzının payını verdiğini düşünürken Türkiye'yi hafifletiyor.
 
***
 
 
Seferin başında yapılan hata sonuna kadar devam eder sözü bir kez daha yaşama geçiyor. Irak, Suriye krizlerine iç politikaya bakar gibi bakınca çözümün değil, krizin parçası olup çıkıyoruz.

Musul krizinde bize hiç rol düşmez mi?
Düşer elbet.
Nedir o?

Musul büyük bir operasyon düzenlenir de büyük bir göç başlarsa Türkmenler, Kürtler, Araplar, yani çatışmaların tarafı olmayan silahsız insanlar Türkiye sınırına dayanırlar.

Yetiş Ankara... Sınıra dayanan insanlara kucak aç...
İşte bize böyle bir büyük rol düşer.
 

YORUM YAZ









YORUMLAR ( 1 )

  • 16-10-2016, 19:19:54Nevzat Batmaz

    En hızlı şekilde bütün işleri bırakın ve 3,5 milyon Suriyeli mültecileri Suriye taşıyın. İçeri almak hataydı, geri taşımamak daha büyük hata olur. Geri taşımamak BOP projesine hizmet olur ki bu da TAYYİP Erdoğan' makamından eder. Etmez ise yandı keten helvası.